Προβλήματα στο αυτοκίνητο – Πότε φταίει η μπαταρία

Πρόβλημα στη μπαταρία αυτοκινήτου

Τα περισσότερα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο αυτοκίνητό μας, αντιμετωπίζονται στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία και στις αντιπροσωπείες των αντίστοιχων εταιρειών. Όσο πιο σύγχρονη η τεχνολογία των οχημάτων τόσο πιο δύσκολο είναι για τον απλό πολίτη να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τις συγκεκριμένου τύπου βλάβες.

Μία από τις πιο συνηθισμένου τύπου βλάβες, είναι αυτή που προκαλείται από την τροφοδοσία ρεύματος του κινητήρα. Τα διάφορα θέματα που σχετίζονται με αυτό το αντικείμενο, μπορεί κανείς να τα εντοπίσει εύκολα, αν γνωρίζει τις ενδείξεις που μαρτυρούν πρόβλημα με την μπαταρία.

Προβλήματα και ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά

Οι ενδείξεις ότι κάτι ηλεκτρολογικό στο όχημά μας δεν λειτουργεί σωστά είναι πολλές. Συνήθως το καταλαβαίνουμε όταν αντιμετωπίζουμε μικροπροβλήματα στα ηλεκτρικά μας, όπως δυσκολία κατά τη χρήση των ηλεκτρικών παραθύρων, ασθενείς φωτισμούς, κλπ. Επίσης όταν έχουμε θέματα ή δυσκολία κατά την εκκίνηση του οχήματος, παρεμβολές στο ραδιόφωνο, βραχυκυκλώματα ή και άλλου τύπου βλάβες στα φώτα και στις ασφάλειες (καίγονται εύκολα).

Αιτίες

Όλα αυτά μπορεί να οφείλονται σε:

Αποφορτισμένη μπαταρία. Χαμηλή τάση μπαταρίαςΗ αποφόρτιση στη μπαταρία αυτοκινήτου, μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Μπορεί να έχουμε ξεχάσει κάποιο από τα εσωτερικά ή τα περιμετρικά φώτα του οχήματός μας ανοικτά, ή άλλες συσκευές καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με συνέπεια τη σταδιακή αποφόρτιση της μπαταρίας. Όλοι μας λίγο πολύ την έχουμε πατήσει έτσι! Η αποφόρτιση αυτή, αν και σταδιακή, μπορεί να εξαντλήσει τη ζωή της μπαταρίας μας, ή στη καλύτερη περίπτωση να την μειώσει και να απαιτηθεί σύντομη αντικατάσταση.

Βραχυκύκλωμα στα στοιχεία. Το βραχυκύκλωμα στα στοιχεία, επιβάλει την άμεση αντικατάσταση της μπαταρίας αυτοκινήτου, αφού αδυνατεί να παράγει την επιθυμητή τάση για τη λειτουργία του οχήματος. Μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν έχουμε στη διάθεσή μας ένα απλό βολτόμετρο. Με τη συσκευή αυτή μετράμε την τάση στους πόλους χωρίς φορτίο και ανάλογα την ένδειξη καταλαβαίνουμε αν ένα ή περισσότερα στοιχεία είναι βραχυκυκλωμένα. Συνήθως με τάση 10-10,5V αντί για 12,0-14V που έπρεπε να δίνει, έχουμε βραχυκύκλωμα ενός στοιχείου, κάτω από 8,2 V για δύο, κλπ. Όταν δίνουμε στο αυτοκίνητό μας μειωμένη τάση, αυτό συνεπάγεται και μειωμένη λειτουργία στα ηλεκτρικά, ενώ σε κάποια από αυτά γίνεται η χρήση μέχρι και αδύνατη. Με το βραχυκύκλωμα μειώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας αισθητά.Οξείδωση στους πόλους της μπαταρίας αυτοκινήτου

Οξείδωση στους πόλους. Η οξείδωση στους πόλους είναι εύκολο να τη διαπιστώσουμε, αφού μπορούμε να τη διακρίνουμε και με γυμνό μάτι. Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να καθαρίσουμε προσεκτικά τους πόλους με ειδικά καθαριστικά, αφού πρώτα  αποσυνδέσουμε τη μπαταρία και έπειτα την εξετάσουμε για το αν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Βλάβη στο δυναμό. Σε αυτό το σημείο σας dynamoαναφέρουμε κάτι που δρα παραπλανητικά στον εντοπισμό της βλάβης του οχήματός μας. Αν και εκ πρώτης το μυαλό μας πάει στη μπαταρία, εντούτοις πολλές φορές φταίει το δυναμό. Το προβληματικό δυναμό δημιουργεί διάφορα προβλήματα, όπως:

  • Αναβοσβήνουν οι ενδείξεις βλάβης στο ταμπλό χωρίς λόγο
  • Προσωρινή διακοπή του εσωτερικού φωτισμού στο όχημα
  • Πρόβλημα στην εκκίνηση του οχήματος

Προσοχή, αν το δυναμό δεν λειτουργεί σωστά και υπερφορτίσει τη μπαταρία, υπάρχει κίνδυνος να σκάσει. Για τις βλάβες αυτού του τύπου πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν ηλεκτρολόγο αυτοκινήτων.

Παλιά μπαταρία. Όταν το ανταλλακτικό μας έχει εξαντλήσει το όριο χρόνου ζωής του, πρέπει οπωσδήποτε να το αντικαθιστούμε. Λύσεις όπως η χρήση παλαιότερου, δεν ενδείκνυνται.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s